Totul despre România sau “De la iapa lui Ştefan cel Mare la Andreea Esca”

Totul despre România

Totul despre România

Dacă vrei să obţii cetăţenia română, trebuie să răspunzi la câteva întrebări simple. Desigur, numai întrebările sunt simple. Pentru completarea corectă a chestionarului propus de Ministerul Justiţiei, este necesar să fii şi puţin ghicitor în stele, paranormal ori ufolog. Altfel, după cei de la autoritatea pentru cetăţenie, în calitate de viitor român, nu ai cum să răzbeşti în viaţă. Anul acesta, o fostă refugiată din Afganistan a fost întrebată, nici mai mult şi nici mai puţin decât: „Cum se numea calul lui Ştefan cel Mare?”. Oups! Ne-aţi prins, am sfeclit-o (pe româneşte).

Dar ca să fim corecţi, am căutat şi noi pe Wikipedia, am apelat la Academia Română, am sunat un prieten (profesor de istorie) şi am aflat că domnul Moldovei a avut nenumăraţi cai în lunga sa domnie de jumătate de secol. Ba chiar, unii dintre aceşti cai personali erau  iepe (fără glumă), de-a dreptul. Concluzia? Incertă. O fi vorba despre armăsarul Catalan, o fi corect răspunsul cu murgul Voitiş, din Fefeleaga lui Agârbiceanu, habar nu avem, deşi suntem români sadea.

N-or fi găsit şi ăştia de la Cetăţenie, din Ministerul Justiţiei, alte întrebări din istoria României decât cele legate de animale celebre şi domnitorii lor din calendarul ortodox? Fiecare are măndria lui de biped sau tetrapod, ce este.. De exemplu, şi eu apar în manualul de istorie, clasa a XI-a. Nu era mai corect să fie întrebată biata afgană de ce fura Nastyb0y, pe vremea lui Ceauşescu, becurile de la buda din căminul studenţesc şi lega iarna mere în plopii din Grozăveşti? Sau ce salariu are personajul istoric de la ultima pagină, Andreea Esca?

Dar să trecem la Geografie. Cea mai fantasmagorică şi îmbârligătoare dintre întrebările de anul acesta, pentru solicitanţii cetăţeniei române, a fost una legată de frumuseţile patriei noastre. Ţineţi-vă bine. Săracii bieţii viitori compatrioţi au fost loviţi fără milă, direct în moalele capului, cu următoarea chestiune: „Ce are Dunărea?”. Şoc şi groază. Eu, ca absolvent al Facultăţii de Geofizică-Geografie aş fi răspuns sincer, pentru că eu cam dau cu oiştea în gard dacă încerc să mint, că: „Dunărea are multă apă, valuri, broaşte, peşti de apă dulce dar şi guvizi, precum şi vapoare, bărci, croaziere dar şi…Brăila”.

Răspuns greşit. Nu aş fi devenit român, dacă nu aş fi fost din naştere înregistrat astfel, neam de neamul meu, cu un astfel de răspuns în dorul lelii, batjocoritor şi înjositor la adresa superbei geografii carpato-danubiano-pontice. Mai mult, cred că toată România şi-ar fi pierdut locuitorii cu un astfel de răspuns. Asta ca să nu vorbim de rău întrebarea de-a dreptul filosofică, atotcuprinzătoare şi plină de semnificaţii.pur româneşti. Mare om, mare caracter, imensă minte sclipitoare a celui ce a ticluit această nevinovată problemă de geografie rebusisto-pseudocinegetică.

Vă simt că doriţi să aflaţi rezolvarea dilemei din capul sărăcuței femei afgane. Aşadar, nici mai mult dar nici mai puţin, stimaţi cetăţeni născuţi între graniţele vechii şi noii Românii, răspunsul corect la întrebarea :”Ce are Dunărea?’ este „Dunărea are…Delta Dunării”. Hodoronc-tronc. Şi pentru că…antinevralgic, am adăuga noi, criticii de meserie.

Vă daţi seama, dragi prieteni, cât de greu este să fii, ba mai mult, să devii român cu acte? Sfatul Ministerului Justiţiei, credem că este următorul: mai bine rămîi afgan o mie de ani, decât să nu ştii cum se numeşte iapa (calul) lu Ştefan cel Mare şi Sfânt sau, şi mai rău, ce are Dunărea…Gata, am încheiat aici comentariul denigrator. Simt că şi eu am ceva, adică nervi. Dacă vă mai spuneam şi ce a păţit refugiata afgană, vă luaţi câmpii şi lăsaţi ţara de izbelişte. Vai de capul nostru. De români.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: