Gropi

Săpaţi sub Parlament! Suntem bogaţi! E apă caldă!

Săpaţi sub Parlament! Suntem bogaţi! E apă caldă!

Există, la români, o pasiune frenetică pentru săpat. Şi nu ne referim aici la obişnuita aşa-zis “săpare” în vederea îngropării adversarului politic, adevărului despre Revoluţie sau a caprei vecinului. Este vorba despre procedeul în sine, respectiv de găurire, scobire, perforare  a scoarţei terestre. Cu rost sau, cel mai adesea, de amorul artei distrugerii. Astfel, aflăm cu uimire că, luînd notă de mania românească,  toate companiile miniere ale lumii vor să dea găuri la noi. Veniţi cu alai, pe timp de zi sau pe furiş, din Rusia, din Australia ori America,  toţi vor să ne străpungă… pământul strămoşesc. Problema e  că musafirii noştri, gropari profesionişti, vor să (ne) sape unde nici prin cap nu ţi-ar trece.

Dacă litoralul a început să atragă turişti iar rezerva de apă subterană captivă în Dobrogea de Sud este cea mai mare din Europa, hop şi Chevron cu groapa forată, după gaze. Exact acolo, taman la Costineşti. Şi Adamclisi. Şi Vama Veche. Ba chiar, dacă s-ar trece la exploatare, Dobrogea ar putea arăta mai ceva ca Luna de pe cer ori ciurul lui Eratostene, de pe Terra. Plină de cratere, respectiv găurele. Idem Roşia Montană, cu gropiţa adiacentă şi lacul ei de cianură, cu patrimoniul unic înscris la UNESCO, cu minele romane, cu tot.  Dar să nu sărim din lacuri de suprafaţă în puţuri fără fund,  fără număr şi fără autorizaţie de mediu. Apropo de locaţiile ciudate şi atracţia lor semimorbidă.  Gropangiii de la Chevron vor să sape musai, exact şi fix în zona apelor termale de la Băle Felix-1 Mai, Bihor.

Alţii, mai credincioşi profesiei de groparagiu şi perforator din interes,  moşmondesc pe la Putna, pe la Voroneţ şi alte mânăstiri, dintre cele mai cunoscute pe lumea asta. Desigur, nu scapă de sapa şi lopata fântânarilor moderni nici capitala, unde s-au găsit, cică, ape termale pe la Otopeni şi tocmai în spatele Casei Scânteii. Pariez că nu se poate ascunde nici Casa Poporului de cârtiţele  ultramecanizate. Era să uit. Acolo lucrează în subteran o companie din Spania cu capital american, pentru metroul din Drumul Taberei-Unirii. Următoarele pe listă: Valea Prahovei (cu autostrada mult aşteptată), Delta Dunării (acumulări de metale rare – oups!, am scăpat pelicanul din gură) sau Canalul Bucureşti-Dunăre, frate şi soră cu Siret-Bărăgan.

Să nu cădem (eram să zic: „în groapa săpată de alţii”) în greşeala că noi nu putem săpa aşa cum o fac ei. Ba bine că nu. La noi, morţii dezgropaţi se mută, cu cimitire cu tot, pentru a face loc carierei de piatră. Poate şi din cauza asta, morţii votează la referendum ori fac reclamaţie la DNA că alţii, mai vii decât ei, ar fi votat în numele lor. Dar să nu o luăm pe arătură şi să cădem în fandacsie. Se sapă şi în scop ştiintific, numismatic, după cosoni şi brăţări dacice, prin situri arheologice ori pădurile Sarmisegetuzei. Recent, în Vâlcea,  s-a dezgropat un sac de 50 de kg. Nu de cartofi, ci de monede de argint din Evul Mediu.

Exact când eram aproape să pun punct la expozeul asupra vocaţiei de excavatorist a românului, am auzit că în Suceava, în decorul splendid al Obcinei Mestecănişului, lângă drumul naţional care leagă Câmpulung de Vatra-Dornei, a fost defrişată o pădure, în vârf de munte. O să mă întrebaţi: „dar ce legătură are cu subiectul”? Mersi. Aţi ghicit. Acolo se  va săpa o groapă imensă, unică şi perfect legală. Va fi groapa de gunoi menajer a Sucevei. Asta chiar că e de Guiness Book, o altă pasiune recentă a românului. Ca să nu mai zicem că noi nu ştim să ne săpăm groapa gospodăreşte, cu simţ de răspundere, cum scrie la carte.                                                                           ………………..(în curs de actualizare)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: