Maidanezul

(reluare)

Maidanez albit de griji

Maidanez albit de griji

Toate popoarele lumii încearcă să se identifice cu simboluri reprezentative pentru arealul geografic propriu. Vulturul nord-american, puma argentiniană, cocoşul galic,  leul camerunez  sunt doar câteva exemple. În cazul nostru, aţi fi înclinaţi, probabil, să credeţi că ursul brun, pelicanul veşnic înfometat sau capra neagră ne-ar putea reprezenta perfect, alături de frunza cu peţiol, ruptă din Grădina Carpaţilor. Ei bine, sunteţi într-o gravă eroare, stimaţi compatrioţi. Priviţi cu atenţie în jurul domniilor voastre. Păi, nu-i aşa, cine ne-ar putea înfăţişa mai bine trăirile, caracterul, obişnuinţele strămoşeşti decât clasicul nostru maidanez de tip urban?

Românul a evoluat în permanenţă. De-a lungul secolelor, am trecut uşor de la luptele pentru apărarea gliei la lupta pentru ciolan a zilelor noastre. Acelaşi lucru a păţit şi maidanezul.  După ce a fost gonit din curţile bunicilor de către constructorii ceauşişti de blocuri, a fost pus să caute, în umilinţă, resturi de copane democratice prin tomberoanele eco ale economiei de piaţă. Blazonul nostru de tip canin se mulţumeşte cu puţin, bătaia şi chinurile existenţiale au devenit pentru el un fel de avatar perpetuu şi garantat pe vecie. Cu toate acestea, el nu şi-a luat lumea în cap, ba a rămas lângă cel care a mai şi scornit versuri de şagă pe seama lui: “Din bucata mea de pâine, nu am dat la niciun câine”.

Nimeni  în  lumea asta  nu  a  suportat  criza  mondială  mai bine  decât  rom… omniprezentul nostru maidanez cu urechile blegi, de la colţul străzii. Şi dacă noi, românii, în dorinţa noastră de socializare extremă, ne îmbulzim pe la promoţii de tigăi ori apă sfinţită, maidanezii se unesc în aceeaşi dorinţă de întovărăşire în vestitele haite de cartier. Dar asta nu o fac din răutate. Ci pentru a beneficia şi ei, ca şi noi, de promoţiile din preparate ale resturilor porcine, pe la sărbători, ori de câte un ibric de cafea proiectat la nervi, pe fereastră,, într-o zi geroasă de iarnă.

Talentele lor sunt şi talentele noastre,  X factorul lor şi Vocea României lor sunt mândria poporului nostru, unic în lume. Cine latră  mai tare la lună decât un maidanez mioritic rănit din dragoste? Poate, doar, un senator buldog al puterii la opoziţia jigărită, ori vreun pitbull din România Mare la canişii din coteţele ‘ţinutului secuiesc’.

Socializare prin ANL

Socializare prin ANL

El, maidanezul, simbolul nostru atât diurn cât şi nocturn, a fost oropsit periodic, ameninţat, claustrat, trimis în lagăre la marginea oraşelor şi adus înapoi, i-a fost găurită urechea şi i s-a introdus cardul de sănătate obligatoriu, plus un număr unic. A fost vaccinat de gripă aviară, fără voia lui, chiar dacă el suferea de jigodism. Ba, mai mult, el este acum vânat, cu acordul autoritătilor locale, mai ceva ca tigrii siberieni ori rudele noastre din pustiu, şacalii tranziţiei sau câinii ‘bingo’. Desigur, maidanezii au şi ei nomenclatura lor, cei care trăiesc în luxul dăruit de către miliardarii de carton, se hrănesc cu pietricele comestibile şi latră, râd sau vorbesc la comandă.

Elita lor nu este cu nimic mai prejos decât elita noastră, a celor veşnic ciufuliţi şi batjocoriţi de stăpânii noştri cu faţă umană. Maidanezul e fratele nostru, e imaginea, logo-ul  şi întruchiparea noastră. Iată de ce micul erou dătător din coadă merită să apară ca o efigie nu numai pe drapelele de la Dinamo. Viaţa lui e viaţa mea, sufletul lui e suftetul tău, române!  Deh, viaţă de câine, veţi spune, stimaţi compatrioţi şi  oameni de bine.. .Ba bine că nu. E viaţă de român pur sânge, domnilor şi doamnelor,  de maidanez.ro. Cum ar zice un prieten de-al meu din spatele ghenei, cică : “Ham-ham!”, adică:  ” Pe curând sau rămas bun!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: