Şi Milka era cal

milkal_n

MILKAL, noul organism modificat genetic

Milka, de ce dai lapte cu aflatoxină? –De vacă”. Drept pentru care, fiind atât de complexă, văcuţa Milka cea mov a devenit vedetă naţională. Cine nu a auzit de laptele-alfa este invitat, păcălit, forţat să bea, în schimb, orice altceva cu extract din flori de mucegai: pălincă pe pufoaică, vin pe butoi din esenţe moi, bere pe drojdie. După care, la antreu, să mănânce, fără să  ştie, preparate reci de cal. Respectiv, iapă, catâr, măgar ca toţi măgarii care schimbă etichetele. Pentru că, dacă nici micul nostru  popular, din carne de cal,  cu etichetă de vită, la grătar, cu usturoi de 1 mai, nu e, nimic nu e.

Până şi gurmanzii optimişti din asociaţia: „Mâncaţi cât mai sunteţi în stare” spun că nu au auzit în viaţa lor despre aroma de aflatoxină. Şi nici de lasagna cu carne de cal. Trebuie să mărturisesc că eu însumi de-abia dacă am aflat despre lasagna pe la vreo 40 de ani. Cineva a vrut să îmi facă o glumă, ştiind că în afară de gaura macaroanelor date pe lângă marmeladă, din armată, nu mai văzusem alte făinoase în viaţa mea. De unde şi tonul la cântec: „Când la trap, când la galop/ Vedea-te-aş, murgule, în escalop”.

Dar să trecem, mai bine zis, să sărim peste  cal, şi să ajungem la felul doi. Unde vă vom servi un pui la ceaun. Depinde ce pui la ceaun, desigur. În menu-ul românesc, tradus din alte limbi europene, se adaugă din belşug Salmonella. Cică este un ingredient cu gust şi formă de bacterie. De la care se poate chiar şi muri, în mod normal. Cine vă pune, însă, să mâncaţi pui şi curci româneşti în loc de un peşte islandez dietetic, de regim? Pentru dvs. avem specialitatea casei dâmboviţene: macrou cu bacterii în maţe, de la care te poţi umfla şi uita de toate cele lumeşti. Că nu vă mai ajunge cât aţi ajuns să înfulecaţi. Şi mai ziceţi că de ce suntem pe primul loc la aruncarea cu mâncarea la gunoi.  De s-au speriat şi obezii americani ce cantitate de legume şi fructe pline de vitamine, zaharuri şi alte pesticide intră la noi în ţară şi cum le înfulecăm noi la promoţie, pe nemestecate.

Nici nu vă mai urăm tradiţionalul : „Poftă bună!”, pentru că s-ar putea să nu mai apucăm. Respectiv, să nu mai apucaţi. Atât de savuroase vor fi preparatele noastre de ultimă oră, care nici la „Cireaşa de pe tort” ori „Master Chef” nu s-au pomenit. Cu toţii vor lăsa uitării bucătăria strămoşească. Nimeni, dar absolut nimeni, nu îşi va mai aminti de clasica sărmăluţă cu păsat, turtă pe laviţă ori cozonac cu rahat (dar nu cel de azi, cu bacili din fecale, de la Ikea). Deja, anemia infecţioasă la cabaline, pesta porcină sau gripa aviară H5N1 în bucate  au ajuns mirodenii în feluri de mâncare caduce. Nici părinţii nu mai ştiu ce mâncau altădată şi cum au trăit până astăzi. Ca să nu mai spunem de groaza iscată în tinereţea noastră de friptura din mânzat în farfuria atinsă de „boala vacii nebune”. Astăzi, vaca e sănătoasă. Doar calul a luat-o razna.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: