Averea din cutia de cremă

(proză naivă pe bloguri obscure)

shoeshinekit_2075_12151211John Stevenson “Shoecream” s-a născut în New York, Manhattan, USA .
Ion Stavarache “Pardaillan” s-a născut în Bucureşti, România.
John a locuit până la vârsta de 14 ani cu părinţii săi de culoare în cartierul Freetown .
Nelu a locuit până la vârsta de 14 ani cu părinţii săi, de toate culorile, in cartierul Ferentari .
În copilărie, John putea fi văzut în fiecare zi la intersecţia străzilor 66 cu 41. Lustruia pantofii angajaţilor de la “Union Bank of America” pentru câţiva cenţi .
De mic copil, lui Ionel  îi  plăcea să se plimbe cu troleibuzul 66 sau tramvaiul 41 .”Lustruia” buzunarele tuturor angajaţilor călători pentru câţiva lei (vechi) .
La 14 ani, John a fugit de acasă pentru că părinţii nu l-au lăsat să se însoare cu Mary-Lou, fata patronului de la store-ul din colţ, de unde obişnuia să îşi cumpere crema de ghete pe datorie. Taică-su, un negru supărat, i-a spus că îl împuşcă dacă mai aduce un suflet în rulota ce le ţinea loc de casă, din Freetown.
Şi Ionel a fugit de acasă la 14 ani, pentru că au vrut să îl însoare cu a lu’ Mariana Satelita, o pirandă de 12 ani care vindea flori în colţ şi de la care mai fura câte o zambilă, primăvara.”Purisanu” i-a spus că îl împunge cu sabia dacă nu o aduce pe aia mică în garsoniera familiei dată de la sector .
Vremea a trecut. După 20 de ani de lustruit pantofi, John strânsese ceva bani. Era timpul, după cum îl învăţaseră reclamele din colţul străzii, să-şi investească agoniseala .
După 20 de ani de lustruit buzunare, Ionel strânsese o avere. Era timpul, după cum îl învăţaseră reclamele din tramvaie, să îşi pună la adăpost  “agoniseala” .
John a decis să rişte. A plasat toţi banii în acţiuni la Bursă. În acea seară, a avut un coşmar. Dacă va pierde tot ce strânsese cu greu ?
Ionel a băgat toţi banii la FNI. În acea seară, a dormit liniştit. A visat frumos. Ce va face cu atâţia bani ?
John a avut noroc. Şi-a deschis o afacere. A început prin a vinde cremă de ghete .
Ionel a avut ghinion. A pierdut toţi banii. A fost nevoit să îşi vândă tot ce mai avea prin casă. Chiar şi crema de ghete.
Lui John îi mergea foarte bine. S-a mutat în L.A., în zona vilelor de lux din Beverly Hills, la o aruncătură de băţ de Hollywood.  Era fericit. Întotdeauna purta cu el o valiză plină cu “dimes”, cu mărunţiş. Şi o cremă de ghete .
Lui Ionel îi mergea dimpotrivă. S-a mutat la Roma, în zona hrubelor din Colosseum, la o aruncătură de băţ de Fontana di Trevi   Era sătul. Întotdeauna era ‘full’ de bănuţi-amintire de toate felurile . Pe cei mai strălucitori  îi ţinea într-o cutie de cremă de ghete .
Î
ntr-una din zile, John,  recent încoronat  “Regele cremei de ghete” în “Who’s Who of America”,  a revenit în Freetown, la intersecţia străzilor 66 cu 41, pentru a lăsa câţiva bănuţi micilor lustragii de lângă “Union Bank”.  A fost adus de avionul său personal. Se simţea, încă, legat de acele locuri.
Ionel a avut ghinion. Încă o dată. Cunoscut fiind drept “Regele neîncoronat al şuţilor ”, a fost pescuit din Fontana de către carabinieri şi adus cu avionul de unde a plecat. Şi el se simţea legat şi chiar era . Ajuns în Ferentariul natal, şi-a reînceput călătoriile cu tramvaiul 41. Vremurile se schimbaseră, însă. “Lustruitul” buzunarelor nu mai era practicat de către nimeni . Acum, se ‘lustruiau’ băncile  comerciale. Ferentariul copilăriei sale arăta la fel. Cu o excepţie. Garsoniera dată de la sector nu mai avea curent electric .

Ajuns la apusul vieţii, John este putred de bogat şi nu mai are grija zilei de mâine. Împarte bani în stânga şi în dreapta. Călătoreşte mult. Are amintiri frumoase. Odată, la Roma, a vrut să arunce o cutie de cremă de ghete plină cu dolari de colecţie în Fontana di Trevi. Un român, aflat în preajmă,  l-a ajutat.
Acum, la bătrâneţe,  Ionel este putred, pur şi simplu. Trăieşte cu spaima zilei de mâine. Cere bani în stânga şi în dreapta . Nu mai călătoreşte cu tramvaiul. Şi el are amintiri frumoase. Odată, la Roma, a ajutat un american bogat să arunce o cutie de cremă de ghete, plină cu dolari de colecţie, în Fontana di Trevi.  O are şi acum . Este singura sa avere .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: