Români, nu plecaţi! Nici nu ştiţi ce pierdeţi

Asta e ţara mea !

M-am gândit bine înainte de a înşira senzaţionalele păreri, impresii, calificative de mai jos. S-a conturat şi o intrebare firească. Dacă românii nu vor mai da buzna în Europa după ce vor citi articolul? Aşadar…

Există în România un neamţ originar din Leipzig, voluntar din partea unui ONG şi care, pur şi simplu, s-a îndrăgostit de România. Asta nu ar fi nimic dacă nu ar da interviuri pe unde apucă, făcând de băcănie ţara natală, Germania, şi ridicând în slăvi Românica noastră. Chiar aşa. Vă vine să credeţi? Cică, zice el, unde mai găseşti mâncare bio în pieţe, ca la noi, căci la ei nu există decât mall-uri cu hrană la pachet? Aceleaşi mall-uri transnaţionale care îmbogăţesc aceiaşi miliardari.

La noi,  drumurile miros natur, a balegă de cal;  la ei, se dă cu parfum pe asfalt, zilnic. Odată, în gară la Simeria, tot la noi, voluntarul aştepta un prieten de la Iaşi, cu care trebuia să călătorească mai departe, spre Timişoara. Trenul în care se afla neamţul nostru ar fi vrut să plece, însă. Atins de o inspiraţie divină, a rugat mecanicul de tren să mai aştepte puţin. Totul s-a rezolvat imediat. Aşa ceva nu ar fi posibil nicăieri în lume, zice încântat patriotul de împrumut. Mai mult, noi facem caz de isterie când ne gândim la problemele create de ţigani în exterior. Şi ei au ţiganii lor în Germania, de sute de ani. Amicul României ne roagă să avem grijă de rromi. O să ne pară rău dacă nu îi vom mai avea.

Cât despre câinii comunitari, suntem la fel de vehemenţi  (ne dojeneşte cetăţeanul german). Nici mucurile de ţigară şi hârtiile aruncate peste tot, nu ar trebui să ne îngrijoreze. Sunt biodegradabile, doar. Aşa e viaţa, trebuie să o simţi. În Germania, maşini şi oameni, totul impecabil, viaţa în astfel de condiţii credeţi-mă că e groaznic de fadă” – zice neamţul românofil, cel care ne lasă cu gura căscată. În plus, cică au şi ei mahalale sordide prin Berlin, nu au minunile de maxi-taxi-uri ca la noi, nu poţi face autostopul, iar o călătorie cu trenul în Germania costă o avere. Aici, cu 200 de euro, trăieşti mai bine ca acolo cu 1500. 

În Germania, nu există nicio manifestare culturală pe gratis şi nici nu poţi ieşi la o bere cu prietenii în fiecare seară. Ţi-ar trebui un al doilea job  pentru distracţia asta. Aşa zice domnul Behrends Konstantin, din Leipzig, deşi nu credeam că o să aud vreodată asemenea cuvinte din gura unui german autentic. Ar mai lipsi, doar, să aflu că Angela Merkel a făcut cerere, pe şest, pentru cod numeric personal românesc. De-abia acum înţeleg de ce fostul ministru de interne, Ioan Rus, zicea că o să aducem nemţi. În sensul că noi o să îi chemăm, dar ei vin singuri. Cu maxi-taxi-ul nostru, desigur, pentru că ei nu au. (sursa articol:  jurnalul.ro)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: