Traian cu ceva în braţe

Traian cu ceva în braţe (gandul.ro)

În special, mă adresez celor care nu au apucat s-o vadă, deşi specialiştii spun că nu e nicio pierdere. Este vorba despre statuia lui Traian, împăratul. A nu se confunda cu Traian, preşedintele, cel care nu şi-a desăvârşit încă opera. Astfel, titularul Columnei din Roma şi-a tras şi monument de artă contemporană pe scările Muzeului de Istorie. Şi, ca să nu se plictisească, şi-a luat lângă el şi un câine, un lup, un dingo cu corp de şarpe, guşter sau balaur. Cei care au vizitat primii statuia, de pe trotuarul de vis-à-vis, au comentat, citez, pentru Agerpres; “Mamăă…Uite aşa o coadă avea!” (extras din interviul turiştilor basci care au avut onoarea să ii tragă basca lui Traian, pe ceafă, drept pentru care nu le-a ajutat arbitrul german şi-au plecat acasă aşa cum au venit. Beţi.)

Foarte mulţi cârtitori, afoni celebri în materie de opere de artă,  s-au legat de faptul că Traian este, cică: “puţin cam dezbrăcat, în sensul că nu are nimic pe dumnealui”.. Exemplu cras de ignoranţă artistică. De parcă David al lui Michelangelo ar avea paltonul pe el. Nimeni nu a observat, însă, originala coifură a  emperatorului. Marean Frizeru’ este singurul meseriaş stylist care a semnalat tendinţele haute-couture din aspectul statuii în bronz cu animal în brate, imitaţie canină, de pe scările muzeului. Cât despre ignoranţii de englezi, ăştia s-au cocoşat de râs, făcând băşcălie de statuia care semnifică geneza noastră, în ziarul lor, “The Telegraph”. Ba chiar, lupul cu eşarfă  trendy în jurul gâtului, pe post de zgardă cu microcip,  a fost şi subiect de pariuri. Se spune că ar fi vorba despre cravata violet  a lui Dan Diaconescu, donată CNA în schimbul redeschiderii televizunii. Alţii zic că ar fi, de fapt, un batic portocaliu, pierdut de Udrea când s-a aplecat peste balustradă, în telescaunul lui Pinalti.

Unii ajung chiar mai departe, afirmând că animalul preistoric stilizat purtat pe braţe ar fi, nici mai mult şi nici mai puţin, decât maidanezul lui Oprescu din Giuleşti-Sârbi, câinele lui Pavlov, ba chiar Pitbull Atodiresei din Lokal Kombat ori căţeluşa Oanei Zăvoranu. În acest sens, directorul Muzeului Naţional de Istorie, dl. Ernest Târnoveanu, nu este de acord că Traian ar fi adus primul maidanez original în România. Se crede că noi aveam câini de pripas pe aici încă de pe vremea lui Burebista, care a tăiat viile dacilor trecând pe covrigi.

Nici nu a fost inaugurată bine, stimati iubitori de arte plastice, că unii cetăţeni mai pudici vor ca statuia lui Traian, cu ce-o avea în braţe, să fie mutată într-un loc ferit. Exclus pe lângă şcoli generale, loc de joacă pentru copii sub 18 ani, Baia Comunală ori Liga lui Mitică sau în faţa reprezentanţei FMI-UE la Bucureşti. Ca să nu vă mai spun că nici în holul revistelor Playboy, Viaţa la ţară sau Taifas cu Bahmuţeanca nu ar fi scutită de glume. Probabil că va sfârşi undeva, la intrarea în Circul Globus, stadionul Dinamo ori adăpostul de animale fără stăpân din Străuleşti. Orice este posibil. Până atunci, ar trebui, însă, făcute câteva retuşuri: coada din spate a căţeluşei este în stare de imponderabilitate şi ar trebui orientată în sensul atracţiei gravitaţionale, ca să nu fie confundată cu Laika iar Traian cu Gagarin. Pentru a nu se crea şi alte confuzii regretabile, până şi numele operei de artă ar putea fi modificat. S-ar încerca găsirea de alte titluri ale statuii, mai apropiate de inima poporului, de exemplu: “Cetăţean român în timpul recensământului. Animalelor.” . Sau  “Contribuabil din Ciorogârla după achitarea impozitului pe venitul global”…

 Aceasta a fost cronica artistică de astăzi, dragi cititori iubitori de bloguri obscure şi statui pedestre. Cât despre părerea autorului, daţi-mi voie să propun o denumire nouă statuii în cauză, cea cu geneza , Traian şi lupul:  “Şi ei sunt ai noştri”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: