Mic tratat de mitomanie politică

(după o idee de Victor Ponta)

Motto:  “Unii se cred Napoleon, alţii Hitler. Mihai Răzvan Ungureanu se crede membru PNL“- Crin Antonescu

Incongruentul persuasiv mitomaniacal (sursa: romanialibera.ro)

Faptul că prim-ministrul se crede membru PNL este unul divers. Mai grav este că premierul se crede, sau chiar este, un încâlcitor-descâlcitor de cuvinte, rebusolog  de factură mitomanică, de renume mondial. Noroc că exprimarea domniei sale se face într-o formă de limbă română extrem de îmbârligată pentru publicul larg. Dacă s-ar exprima şi în engleză, aşa cum o face pentru electoratul mioritic, mă tem că yankeii ar fi în stare să îl cloneze spre utilizare drept obiect de cercetare pluridisciplinară.

La noi, minciuna ridicată la rang de politică de stat se emite prin forme înalte de limbaj artistic. Ca nişte adevărati maeştri ai combinaţiilor, noii Ostapi Benderi ne privesc nonşalant în ochi, în timp ce performează,  trăiesc şi mint precum respiră.  Singurii care se mai pot ridica la nivelul rafinamentului lor sunt puşcăriaşii patriei. Orice psiholog amator ştie că deţinuţii îşi construiesc un sistem propriu de idei, care să le explice faptele comise, în care cred cu tărie. Oricine şi orice poate fi vinovat de nenorocirile comise. Numai ei, nu. Mai exhaustiv deviaţionişti, incongruenţi şi mitomani de rit nou decât Ostapii moderni, nu există.

Minciuna elaborată, cu ştaif, de genul plurisimpatismului saulerian ungurescian şi exclusiv lacrimogenă băsesciană, plus cea aruncată cu elan, pe faţă, fără tendinţe epice, a Robertei, fac parte dintr-o nouă formă de exprimare a fricii de spaţii închise dotate cu zăbrele. De aici, poate, şi asemănarea până la identificare cu sistemul penitenciar. Spre care Ostapii noştri tind cu frenezie.

Mitomanii politici  sunt în stare să îţi fure mămăliga din faţă, cu farfurie cu tot, după care să te întrebe respectuos dacă ţi-a plăcut savarina. Vânzarea tuturor lucruşoarelor de valoare, care au mai rămas prin ţară, se face pentru a se crea locuri de muncă, pentru salvarea poporului nostru din groapa istorică în care a căzut, nu pentru a-l îngropa definitiv. Nuuu…Ajuns în acest punct al tratatului, mă văd nevoit să citez din exhaustivul nostru premier. Nu o să vă vină să credeţi ce veţi citi. Oricum, nu trebuie să staţi cu dicţionarul în faţă. Nu are rost să vă enervaţi în zi de sărbătoare.

Bibliografie selectivă. Cică: ”… gradul de colectare trebuie adus la media europeană, la măcar 40 de puncte procentuale, faţă de 33 spre 34 cât avem acum. Acest lucru trebuie să se întâmple cu celeritate pe seama schimbărilor pe care urmează să le faceţi la nivelul autorităţii”, iar  “Modelul politic Traian Băsescu nu este replicabil”, ba chiar “recuperarea salariilor bugetarilor este deocamdată “o speranţă”, “un proiect”, nu o promisiune”, ca să nu vă mai spun de tendinţele freudiene în exprimarea mirobolantă, de genul: “Vorbim de personalităţi accentuate şi din dialogul lor, indiferent de ton sau de stridenţe trecătoare – ele se consumă în privat – ce iese la final sunt lucruri foarte bune”.

Drept pentru care, dragi cititori ai blogurilor obscure, în speranţa că  “ce iese la final sunt lucruri bune”, mă văd nevoit să pun aici punct la primul capitol al tratatului de mitomanie politică. Apropo. Vă jur pe roşu că am spus adevărul şi numai adevărul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: