Wikileaks. De la motanul Oanei Zăvoranu la armăsarul lui Hrebe. Oameni buni, oameni răi.

Exact când aşteptam, cu sufletul la gură, să aflăm dacă vine Moni, cu baloane sau fără, la tribunal, ori dacă Oana Zăvoranu pleacă, de acasă, cu sau fără motanul din şifonier, suntem loviţi cu cruzime în orgoliul nostru de telespectatori. Nu tu  veşti despre Gaddafi, nimic despre viaţa şi iubirile reginei Blejnar de la Evaziuni de Stat, mucles Bercea Mondial şi mahmudelele lu’ naşu’ Mircea, deloc despre intrarea la Sfântu’ Aşteaptă în Schengen. Deodată, şi fără vreun avertisment de tsunami, ni se aruncă în cap o basculantă de telegrame americane legate strâns de viaţa romanţată a  politicienilor noştri. De unde se poate afla că şi ei sunt oameni ca noi. Exact ca noi.

Începând de astăzi , ştim că liderii de partid, atunci când au timp, în loc să plimbe căţelul prin Cişmigiu, merg să mai toarne în ‘Tudor Arghezi’, la ambasada americană.  Drept pentru care, la o cafea cu Gitenstein, bagă strâmbe pe cablu la greu. Hrebenciuc, în loc de căţel, plimbă ditamai calul troian prin ambasadă, respective pe Titus Corlăţean, cu sau fără acordul stăpânului Victoraş, plecat cu maşina sponsorizată la raliu.

De asemenea, marele maestru al combinaţiilor, Ostap Viorel Bender Hrebe, s-a întâlnit şi cu duşmanca Udrea, doar aşa, de pamplezir, în niciun caz ca să o întrebe de ce întârzia fără mop în dosul uşilor închise ale baronului local de la Cotroceni. Care baron, conform turnătorie adevărată de whisky într-un pahar de apă chioară, cică s-ar fi apucat de tras la măseaua de minte. Şi minte, dragi cititori. Minte de îngheaţă apele, după cum susţine acelaşi Victor Ponta în faţa aceluiaşi ambasador,  la  balul prilejuit de învestirea în fruntea partidului.

Cu ocazia lecturării telegramelor  pline de strâmbe aflăm, în sfârşit, care sunt băieţii răi ai acestei ţări binecuvântate de toate serviciile secrete din lume: oligarhii porecliţi “moguli”, miliardari care se dau ori cu rusul, ori cu ramolitul cu 7 vieţi,  neaoşul securist nemuritor şi atotputernic. Mai suntem informaţi că arabii spală bani lângă noi ca-n codrii Vlăsiei, alte belele nu ne fac, mafia mondială lucrează în linişte şi ne controlează fără griji la buzunare, crima organizată e atât de bine organizată încât nici nu au nevoie de pistoale să se împuşte între ei, în timp ce bătălia pe resurse energetice este pe viaţă şi pe moarte. Pe viaţa lor şi moartea noastră, desigur.

Interesantă este şi împărţirea pe partide a subiecţilor din cablogramele aproape secrete şi, evident, mai mult decât confidenţiale . În timp ce Geoană se autopropune viitor prim-ministru şi zboară ca Vântul în Rusia cu avionul mogulului cu acelaşi nume, Blaga este şi el pus în tonuri de gri. Nicio legătură cu viitoarele alegeri din PDL, desigur. Alţi oameni răi: Voiculescu-un securist cu acte, reşapat, Dinu Patriciu, care fură cu cârca petrol la greu, cu zecile de mii de barili, ori acoliţii Tăriceanu, fost prim-ministru, sau Crin Antonescu, de profesie leneş, conform caracterizare cablogramă secretă, cunoscută acum de tot Pământul.

Despre oamenii buni, cei din PDL, prea puţine cablograme tu®nate, deocamdată. Este, probabil, o scăpare a scriitorilor ambasadei, care se preocupă mai mult de dramolete picante, “saucy”, de nenorociri diurne decât de cocktailuri dansante. La categoria ‘neutri’, sunt amintiţi spre pomenire, ca să iasă la număr, alde Ţiriac, Boc sau Mugur Isărescu.. Nicio surpriză, din acest punct de vedere. Surprizele s-ar dori să fie, în schimb, turnătoriile ordinare care îl vizează pe chiriaşul din dealul Cotroceniului.

Rămâi mască şi îţi vine să te cauţi de microfoane printre dinţi, dacă citeşti cum este pârât şeful statului la americani, ba de către ambasadorul din Egipt, ba de  către doamna Săftoiu, atentă, cu ochii cât cepele pe cronometru, la uşa preşedintelui. Ce poţi să spui? Oameni răi, desigur. Îţi vine, în urma atâtor şi atâtor dezvăluiri şocante despre politicienii noştri, să blochezi cu superglue posturile de ştiri şi să intri pe un canal de filme, acolo unde poţi urmări în linişte o telenovelă despre motanul Oanei Zăvoranu, ori iubitul grec al Monicăi Columbeanu. Oups…Scuzaţi bârfa ordinară. Mi-a scăpat cablograma din gură. Oameni răi, deh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: