NORME ORTOEPICE LA GUVIZII DIN VĂMI (confidenţial)

Peştele nu vorbeşte, tu ce mai aştepţi?

Referat de oportunitate. Întrucât vameşii titulari sunt plecaţi în ‘fără plată’, cu bilete prin DNA, rezervări timpurii ‘early-booking’ cu discount, sejur prelungit cu elicopterul, autocarul sau cu duba, suntem nevoiţi să aducem alţi turişti din teritoriu. În primul rând, noul lucrător sezonier, nepot  sub acoperire, zilier sau ce-o fi el, trebuie să aibă referinţe de la partid şi bune cunoştinţe despre  zicători, proverbe şi alte cimilituri. Şi bancuri cu Bulă când îl întreba învăţătoarea la grădiniţă că ce vrea el să se facă, iar el zicea că vameş, “Da’ de ce vrei să te faci vameş, puişorule Bulă ?”– întreabă doamna educatoare, “Pentru ca să mă plimb cu helicopteru’, de aia”, zice Bulă.

Aşa că,  înainte să intri în familia piscicolă, e musai să ştii de ce Fraţii Jderi erau fraţi, cine este naşul lui Falcă, Igaş de la MAI,  Coldea de la SRI,  Blejnar ot  ANAF – toţi din Arad,  ori câţi poliţişti de frontieră făceau parte din Neamul Şoimăreştilor şi, mai ales, de ce “Venea o moară  pe Siret”. De unde şi vestita declinare de competenţe din vămi: “Cine omoară pe Siret?”, cu răspuns corect: ”Blejnar de la ANAF o moară, pe toţi ne o moară şi nu numai pe Siret”. Cu referire la substantivul comun, începând cu data prezentei, se elimină ‘şpagă’ din dicţionarul de serviciu care ne-a adus numai nenorociri lexicale si posibile popriri pe vile. Se va folosi noua terminologie UE, respectiv: ‘coroclei’, ‘pătrunjel’, ‘leuştean’, ‘plevuşcă’, ’firfirei’, ‘b€m-b€m’, ş.a, ş.a….

Micul traffic prin frontieră se va desfăşura cu buzunarul. În acest scop, se vor comanda buzunare la bluzon tip dascăl, cu prelungire cavernoasă în căptuşeală, model Piaţa Comună ori ‘Peştera Mamutului’. Se elimină definitiv şi provizoriu, până la alegeri, vechile recipiente temporare pentru depozite la termen, respectiv diversele coşuri de gunoi  tip Siret, căciuliţe cu urechi chinezeşti Moraviţa, preşuri ţărăneşti duble-Naidăş ori diverse alte improvizaţii, cum ar fi:  cuşca maidanezului de pripas transfrontalier, scurgerea de chiuvetă ori gaura din buretele dormezei şefului de tură.

Apropo de “tură”. Toate jocurile de şah din vămi vor fi date la casat, se vor contracta, în barter, de la bulgari, “Piticot”-uri, “Nu te supăra, frate” ori damigene cu Muscat, pentru curling, de la moldoveni.  Pionii vor fi aruncaţi noaptea , peste fâşie, să fie la ei , acolo, caii vor fi izgoniţi pe imaş iar ‘nebunii’ să se înscrie în România Mare, pentru că la noi dictează Regina. De preferinţă, blondă. Dar asta este o altă coafură de lucru.. În domeniul activitàţii ierarhizate de personal piramidal, se va trece, şi aici, la noua terminologie  standardizată UE-USA, cum ar fi: pion=’guvid’,’oblete’,’cărăşel zbanghiu’, şi aşa mai departe până la ‘ştiucă’, zisă şi ‘regina bălţilor’, respectiv ‘somnul saşiu’-regele monstru din adâncuri.

Exclus, din acest moment, să se mai treacă pe sensul Schengen cu bicicleta, de zeci de ori pe zi, sub pretextul că e vară. Se vor folosi role, trotinete moderne, skate-board-uri, roabe dotate GPS, model OMC-Organizaţia Mondială a Comerţului, cu fund dublu, maxim 3 cartuşe pe transport, din alea slim. Cotizatia la ‘sindicat’ va fi depozitată în respectivele buzunare atotcuprinzătoare de mai sus, lejere, fără fund, si va fi donată ierarhic în scopuri nepatrimoniale către ong. Respectiv, după noul nomenclator de funcţii, ‘guvidul’ va înmâna ‘pătrunjelul’, să facă borş cu el, către ‘crapul’, ‘avatul’, ‘şalăul’ de serviciu, dar atenţie!!!, numai cu lumina stinsă. În acest scop, vor fi scoase toate, absolut toate siguranţele de la tablou. În plus, pentru că niciun guvid nu seamănă cu altul, se va vorbi în batistă, de partea cealaltă a uşii, pentru evitarea microfoniei.

Exemplu adresare subiect-predicat,  norme UE:  “Câte icre ai, guvidule?”, “Câteva mii, şalăule. Da’ ce, crezi că pot să le număr, cu atătea camere web, parcă suntem la Animal Planet, vrei să mă văd pe plasmă la DGA?”, “Trebuie să mănânci mai mult, guviduţule. Eşti cam palid. Nu mai ai nici burtă la geacă”,” Ce să fac, şalăule, acum e prohibiţu’. Umblă Garda de Mediu prin rezervaţie”, etc…Drept pentru care, fiecare proaspăt adus în sistem va trebui să jure pe cartea de Gramatică şi să înveţe, în loc de parolă, pentru recunoaşterea acoperirii, următorul imn al vameşului nou, de tip Schengen. Autor:  un guvid necunoscut:

Sărac vameş din fâşie,
De pe-ntreaga Românie:
Să bagi mita în căciulă
(Cinci mii leuşteni pe tură)
Să vâri banii în găleată
(Sute euroi deodată)
Să îi bagi la cutiuţă
(În coteţ, la Michiduţă)
(Ori sub patul lu’ Nea Duţă)
Dar să stingi lumina, vere,
CĂ EŞTI SUB SUPRAVEGHERE!
!!”. Inconştientule !!! Huooo….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: