Cireada fraierilor

acum şi pe www.inpanamea.ro

Fraierul poate învinge doar când vor ei

Zilele vieţii noastre se petrec în griji continue. Adesea, ne întrebăm de ce nu ne ajung banii pentru plata întreţinerii sau a ratelor, de ce durează atât criza blestemată, de ce copiii poartă cizme în mijlocul verii, de ce ne simţim striviţi, ignoraţi, umiliţi, de ce ne certăm cu toată lumea, de ce nu suntem fericiţi sau, cel puţin, mulţumiţi? Desigur, de răspunsuri meşteşugite nu ducem lipsă.  Şi nici de manipulare. Deschideţi,  dacă mai aveţi,  televizorul şi aruncaţi o ocheadă pe orice canal de ştiri. Tot ce veţi vedea acolo va rezona în fiinţa dumneavoastră. Emisiunile acelea au denumiri ciudate iar noi le-am botezat,  în scopuri editoriale, într-o tentă pleonastică şi în criză de inspiraţie: “Programe de Păcălire a Fraierilor” sau, mă rog, de “Îndobitocire Calificată a Vitelor“.

În fiecare zi,  aruncă-i fraierului, din plin, modele de viaţă,  fel de fel de umbre colorate care-şi afişează huzurul prin palate  clădite pe vinovata noastră nepăsare.  Simplii fermieri sau neîmplinitele profesoare au ajuns miliardari în scripte ori manageri de top în firme multinaţionale. De acum încolo, identificarea cu personajele celebre va fi foarte uşoară. În fond, şi eroii din ecrane au aventurile lor lumeşti, trântesc prăpăstii pe unde apucă şi au necesităţi de bază, exact ca noi, întocmai ca fraierul de rând. Oamenii “mari” sunt chinuiţi de fantasmele cirezii, mănâncă ce pasc şi vitele, dau bani la săraci în faţa camerelor, devin cuvioşi la un semnal, ba chiar, dacă este nevoie, intră la puşcăriile destinate prostimii. De acolo ies, desigur, în lumea fraierilor, pentru a continua lupta cu corupţia, atât în ţară cât şi aiurea, în lumea largă.

Fraierul se regăseşte în tot ceea ce face starul din media, chiar dacă duhoarea ghenei de bloc îl sufocă iar câinii îl înconjoară în stradă. La plata facturilor, rezultatul adunărilor şi scăderilor îi dă zilnic palpitaţii. Nicio problemă, avem remediu. Doctoriţa insipidă din reclamă ţine licitaţii şi oferă, către toate vitele, algocalmine pe veresie. La “Alimentara” din colţ, ” cel fără de nume” poate mărturisi şi altor fraieri cât de apropiat este obiceiul lui culinar de al celebrităţilor. Însăşi Nadia Comăneci consumă margarina pe care speră să o poată cumpăra şi el, dacă nu se va mări TVA-ul până va ajunge în faţa vânzătoarei.

Explică-i vitei, în orice pauză de publicitate, cum să îşi ia un credit pentru orice, care sunt băncile cele mai adevărate, fără comisioane ascunse, în care nu a avut loc niciun jaf la lumina zilei, niciodată.  Pune-l să dea fuga, bagă-l în jug la o adică, dar arată-i drumul către interesul tău şi falimentul lui.  Ca să fii sigur de reuşită, aruncă-l în faţa fraierului pe însuşi Dan Bittman şi pe baba lui trăsnită,  împreună cu “scheleţii” dansatori. Desigur, dacă toţi viţeii şi toate junincile au telefon mobil, tu musai trebuie să îţi mai iei unul, la care să vorbeşti până nu mai poţi. Pentru că aşa face şi ditamai
Ghiţă Mureşan cu Ana Lesko a lui, cu tot.

Arată-i fraierului, de sute de mii de ori, cât de grea e viaţa la greci, la bulgari, la ruşi şi bieloruşi,  cât de mult ne subjugă FMI-ul, dar nu uita să oferi în exclusivitate pentru vite, la “breaking news”,  încă un barosan încătuşat. Peste câteva luni, când şmecherul va fi din nou liber, dă-i fraierului  desene animate cu Tom şi Jerry, emisiuni cu viaţa piţipoancelor de provincie ajunse soţii de miliardari,  posesori oneşti de vile prin păduri periurbane. Sugerează-i, astfel, fraierului că pentru a trăi bine e suficient să muncească cinstit la alţii ori să cunoască pe cine trebuie, la momentul potrivit, aici.
Ruşinea, bunul simţ, gustul elevat nu sunt puse la loc de cinste în lumea asta. Şcoala, nici atât.  Dacă va renunţa la TV, măcar în noaptea dintre ani, fraierul nostru se poate retrage alături de gândurile  sale, într-o petrecere decentă. Marean, idolul fraierilor şi stăpânul inelelor, dar şi al vitelor, îi va  oferi, cu generozitate, un loc lângă scena cu baloane gratis.

Toate au o limită, însă. Odată speriaţi bine cu neliniştile zilei de mâine şi tâlharii nopţii de ieri,  vitele trebuie băgate în ţarc, încolonate, înainte de a fi adormite şi a le fi mulse voturile. Viaţa lor se va schimba în bine. Repetaţi după mine, vă rog: “Vom trăi bine !”. La fel de bine ca Iri, ca Gigi şi ca Moni, ca blonda lui Bote sau ca Bahmu a lui Prigo. Aşa va fi, cu siguranţă. Orice s-ar întâmpla. Chiar dacă vom muri cu toţii între timp.

(6.05)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: