Chinezii, puii mei şi sturionii

În ţara absurdului, ghid  ne este prim-ministrul. Şi nouă, şi celor de-o teapă cu el, chinezilor de la Dragonul Roşu care, curioşi din fire, întreabă despre noua lor patrie, unde tradiţiile sunt, cică,  asemănătoare  cu ale mandarinilor. Deşi nu înţeleg prea multe, dacă tot l-au prins pe ghid la o inaugurare cu pompă, încearcă să se lămurească despre ce văd pe la televizor…

-Fraţii mei mici, chinezi din China Town, welcome to Carpathian Garden, în puii mei! Daţi-mi un hârleţ, o baghetă, o coasă, ceva, şi luaţi şi voi de căutaţi cu grijă prin iarba patriei, aici vă puteţi găsi jumătatea sufletului. Ni Hao! Da, vine si Udrea  din Shanghai  în puii mei,  slavă Domnului, noroc cu Buda. Da, cu tot cu avion, călare pe bagaje, că e cargo. De două săptămâni se tot încarcă TIR-uri la aeroport. Papuci de casă, ciocaţi de bal şi chiloţi de plajă. De bumbac, amestec cu panda mici pictaţi.  Bip. Am primit un bip. Cică  Udrea nu mai vine în puii mei, că ţine Jurnal pe blog , pe zile, ore şi creme de plajă,. Şi Louis Vuitton. Vine, în schimb,  remanierea, trebuie să arate că se plimbă 20 din 24 . Aşa e la Turism. Astăzi, e la Dorohoi.  Şi mâine, tot la Dorohoi va fi, că s-a dus cu containerul  pe Siret, la inundaţii.

Când eram şi eu mai mic, că am fost în puii mei, la Răchiţele, mă trimitea tata cu vaca şi cu frate-miu. Că avea curaj. Apropo, nu vă speriaţi, alea sunt gura leului şi talpa gâştii !.Nu, nu le mănâncă nimeni. Vă este sete ?Avem Bucovina, plată, la 6 lei găleata portocalie. Avem şi de fluviu, galben ca la voi, plin de caras proletar chinezesc, la fund, şi de sturion capitalist, pe stânci, la soare. Lângă mine a apărut un comunitar, în puii mei, poate mă muşcă, unde e SPP-ul ?, cred că-i al lui Oprescu,  Ni Hao, nu e drăguţ ? Nu vă îmbulziţi, avem maidanezi peste tot..  Nu, nu e ca tigrii din Tibet, dar nici ca panda din bambuşi.. Dacă nu vă muşcă, vă latră, în cel mai rău caz. La noi, periculoşi sunt doar dragonul veninos de litoral ori ţânţarul de Cişmigiu,  Nilul de Vest şi Dămăroaia în Est. Bine că nu avem şi pisică. De mare. De acoperiş, e ţara plină.  Da, avem şi mici. Mi Ao..

Vă simt, vi s-a făcut de o gustare, în puii mei. La noi, leguma chinezească se cultivă peste tot,  le găsiţi chiar aici, în hypermarket la Dragonul Roşu . Pe câmpuri avem culturi supraetajate,  harbuzul cu cocoş roşu, în puii mei, creşte la umbra cucuruzului care se face mare sub copacul cu roşcove  lângă pomul cu perje de ţuică, dar să nu bei că faci. Ni Hao. Da, avem şi orez. Pe datorie, de la FMI.. S-a dat şi la ajutoare , la revoluţie şi inundaţii. Depinde. Dacă eşti sătul, poţi să iei la schimb pantofi cu şpiţ. Din ăia, de la voi.  Sau, de la Elena Udrea, depinde cine trece pe acolo. Strugurii nu s-au făcut anul ăsta, pentru că a dat cu piatră. Cu diamante, la ministere, şi cu pietre la rinichi, la amărâţii de bugetari..

Cum ? De ce nu lărgim Dunărea ?Ni hao. Adică, dracu’ ştie…Nu se poate din cauza Legii Frecării. Cică se freacă sturionii de stânci şi Berceanu nu caută proiectul în sertar pentru că draglina nu poate să dragheze în ape cu stânci, cu sturioni. Care se freacă de ele. În puii mei, că miniştrii ăştia m-au lăsat  pui de cuc, chiar dacă sunt de moţ, să vă explic că nu putem să facem autostrada anul ăsta. Da’ nici anul trecut. Da,  ştiu de la Berceanu. Cică iar au descoperit comoara lui Burebista în vale, plus masca lui Dracula în deal, şi nu poate să exproprieze pentru că cer bani arheologii ca să dea drumul la drum. Dar asta nu ar fi surprinzător, în puii mei. Sau, mai bine zis, în puii de broască ţestoasă. Păi, cum să faci drum în calea broaştelor care ţopăie pe autostrada pe care tu vrei să o construieşti , dar nu ai bani nici de un ANL pentru specialişti, ca să aibă depozit de lubeniţe, de la ţară ?. De la ţara lui Papură Vodă. Şi a lui Eugen Ionescu. Şi a lui Videanu, în puii mei. Că ăsta lucrează 20 din 24, dar nu acum, ci atunci când vindea varză, că acum vinde marmură.. În puii mei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: