Mic imn de slavă. Viaţă de suporter (I)

cincinal

Astăzi, pe  la peluze ori prin Cişmigiu, se spune despre El că : “Are viaţa lui Gojgaru…” sau : “E un om năcăjit, de Şolohov“. Atunci, în epoca “fraţilor Petreuş” şi a Telejurnalului, omul nostru obişnuia să se plimbe noaptea pe bloc, cu antena în spate, ca să găsească un loc bun de prins bulgarii. Şi căuta până spre dimineaţă, când îl prindeau ei pe El :

.” – ‘Năseara. Sînt  ‘lutonier Neţoiu. Ce faci tovarăşe, noaptea, pe bloc ?
– Ce să fac…Caut un loc de pus bradul !
– Acum, în mijlocul verii?
– Păi, facem repetiţie că la iarnă e ziua  scurtă!”

În schimb, pe vremea aceea era bine că nu-l întreba nimeni de sănătate pe microbistul nostru. Putea să meargă la stadion îmbrăcat casual, iarna în sandale şi vara cu galoşi de ploaie pentru că şi aşa nu se găseau umbrele. Avea voie. Nu i se permitea, totuşi, să strige : “Hai Steaua!”  dacă trebuia să bată Dinamo şi invers. Nu putea striga nici  “Hai Dinamo!” dacă juca Rapid cu Steaua. Miliţia nu gusta glumele seci. Chiar dacă rezultatul se ştia dinainte, oamenii pariau la Pronosport pe italieni sau pariau pe bostan şi floare urmată de “Ochii lui Dobrin”, la kil. Toţi ştiau că Dudu Georgescu va da 5 goluri cu fruntea şi unul cu ceafa. Cu toate acestea, suspansul era mare. Nu puteai ghici colţul în care se arunca portarul şi nici minutul în care se inscria. Suporterul venea la stadion cu ce dorea muşchii lui şi sufletul nevestei. Putea să vină cu tramvaiul 14 (pe scară) sau cu perlan alb în sticlă de cuic. El nu cumpăra bilet decăt în sistem barter cu discount. Era ori elev la şcoala de subofiţeri, când îşi lua pe cap caşcheta de la paza contractuală, ori pensionar şi intrau 8 pe bilet, cănd accesul se făcea pe poarta unde se ducea gunoiul, sà nu-i vadă prim secretaru’ cà veneau la meci în loc să scurteze cincinalul.

În zilele noastre, lucrurile stau exact pe dos. Lui, iubitorului de fotbal, nu i se mai acordă respectul de altădată. Acum poate să se plimbe cu antena în spate, pe bloc, un campionat întreg. Nu îl bagă nimeni în seamă. În cel mai rău caz, sună vecinul de la 4,  la 112. De asemenea, omul nostru nu mai poate să vină cum vrea el la stadion. Nu mai poartă sandale, pentru că jandarmii si BGS-ul au acum bocanci din Kosovo. Dacă e vară şi patronul bine dispus, poate să strige ce vrea, chiar şi : “Toţi copiii ştie, Gigi e la Eforie !“,  pentru că legea lu’ Dragomir nu se aplică decât pentru huligani iar cartelele electrice pentru turnicheţi nu au curent, încă. Nu are voie să strige, în schimb, lozinci de genul: “Patriciu şi mafioţii, ne-au furat din bip, chiloţii!“, pentru că acum se poartă tanga chinezească în format de criză şi egări. În zilele noastre, nu se mai cunoaşte dinainte numărul de goluri care se vor înscrie.  Se ştie doar cine câştigă şi cât a costat. Conform stenograme şi cotele de la “Bet-on”.  Poţi să pariezi liniştit, dar nu pe fotbalul nostru. Mai bine pe cursele de neveste fugărite din Islanda sau pe campionatul de curling cu damigene din Rusia.

Dacă înainte, pe teren, erau doar jucătorii şi arbitrii, acum poate intra oricine. Trebuie doar să sari un gard despărţitor  şi să ai cocoaşa tăbăcită. Dacă atunci, în vremurile acelea, suporterul venea la stadion cu tramvaiul 14, acum vine elegant, cu jandarmeria. În buzunar nu mai are nimic dar nu îl scutură nimeni de prafuri. Doar de brichete. Şi pixuri. Dacă înainte era stadionul plin, acum, ca să vezi meciul la prima cârciumă, pentru că nu ai lighean de Dulce pe casă, îţi trebuie abonament. Şi ar mai fi multe alte binecuvântări ale vremurilor moderne de care are parte împătimitul jocului de fotbal. Nu putem să încheiem acest adevărat imn de slavă adus Suporterului, aceasta gingaşă şi totodată nărăvaşă fiinţă a zilelor noastre, decât cu frumoasele versuri care-i sunt dedicate (şi) de poetul naţional, încă din secolul trecut:

Tu rămâi la toate rece ,
Ce e gol, ca golul trece,
Te intreabă şi socoate
Ce e rău şi ce e bine,
Toate-s vechi şi nouă, toate:
“Fotbal trece,  fotbal vine !”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: