Scuze, lala !Este 1-1

preluare  de  pe    www.inpanamea.ro

reportaj de groază din culisele meciului România-Austria

vivabecalismileAplicaţia fiindu-ne acceptată, era necesar să ne deplasăm la sediul redacţiei Prosport, Casa Presei Libere, pentru a intra in posesia celor două invitaţii la meciul România-Austria şi a altor câteva acareturi. Să te deplasezi la sediul redacţiei Prosport, găzduit de Casa Presei, este un fel de a spune. De fapt, a trebuit să facem înconjurul falnicei monstruozităţi, a ororii arhitecturale, a magaoaiei în zona căreia tronează mizeria, bălăriile cât casa ori kitsch-urile erodate de vreme şi nepăsare ale epocii comuniste. Să nu vă închipuiţi, însă, că a da înconjurul tenebroasei arătări civile este ca şi cum te-ai învârti în jurul bojdeucii lui Creangă sau Patriarhiei cu ocazia Deniei Prohodului.

Rondul de zi a durat cel puţin o oră. Au fost intervievaţi zeci de oameni cinstiţi dar necăjiţi, zicem noi, după cum arătau şi disponibilitatea lor către dialog. Excepţie a făcut, bineînţeles, Alessandra Stoicescu de la trustul Intact, care arată bine în SUV-ul ei negru. Majoritatea îndrumărilor, venite de la difuzorii de presă ori manipulanţii de bariere amplasate precum obstacolele pe hipodrom, erau de genul :”Nu ştiu. Nu cunosc” sau “Încercaţi în gangul acela”. Şi am tot încercat din gang în gang până în dosul dosului monumentului de sorginte proletcultistă.

În momentul în care eram gata să renunţăm, dintre boscheţii de măturică, după ultimul colţ dintre cele câteva mii, atunci când nu mai speram că ceva bun ni se mai poate întâmpla, a apărut indicatorul “sens unic, fără întoarcere” cu sigla ţintei mult căutate şi de foarte puţini trăitori atinsă. Concursul ad-hoc de orientare sportivă cu premii se consumase. Ne-am însuşit cât am putut de repede drepturile de reprezentare şi am dispărut unde am văzut cu ochii. Zona crepusculară, plină de misterele Bucureştiului şi adevărurile mizeriei urbane, a rămas în spatele nostru, gata să îşi devoreze alţi şi alţi turişti rătăciţi. Jungla obscurei Case a Stafiilor Libere reuşise să mai fugărească nişte intruşi, cu invitaţiile lor cu tot…

Despre meciul din teren nu vom comenta nimic. Soarta, ştiţi şi voi, ne-a fost din nou potrivnică. Am fost, chiar, la un pas de un final apoteotic, aproape de beznă totală în Ghencea, unde şi pe lumină se poate întâmpla orice. Telespectatorii nu au acces, cu prioritate, la ceea ce se petrece în tribune. Nouă ne-a fost dat să auzim şi să vedem lucruri realmente incredibile şi şocante. Supliciile din cursul dimineţii, suferite în preajma Casei Ororilor, sunt telenovele spumoase pe lângă coşmarurile trăite, cu ochii deschişi, în timpul partidei România-Austria. La începutul reprizei a doua, din zona peluzei sud, o gaşcă de dezbrăcaţi, la propriu, au spart tacticos gardul despărţitor de tribună şi au dat buzna peste plătitorii de bilete din primele rânduri. Spectatorii înspăimântaţi au fugit pe scări şi au vizionat restul meciului în picioare, în regim forţat.

Stewarzii impasibili asistau cu condescendenţă cum banda de huligani, mult pomenită şi de “prietenul” nostru, lala, face legea pe stadion. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Pe toată durata reprizei, acei baieţi de cartier au scandat cele mai oribile lozinci cu referire directă la cunoscutul finanţator, lala, din Ghencea. Şi ca să fie mai expliciţi, au întins şi un imens banner cu lămuririle necesare. Iar noi, bieţi scriitori de duzină, spectatori la un meci al naţionalei şi nu la un scandal de clan, am realizat, în sfârşit, că uneori comitem din culpă grave erori atunci când afirmăm că numai lala ştie sa înjure.

Drept pentru care ne pare rău. Scuze, lala !. E 1-1.

(va urma)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: