Viata de suporter. Mic imn de slava (I)

cincinal

In popor, la peluze ori in Cismigiu, se spune despre el ca : “Are viata lui Gojgaru…” sau : “E un om nacajit, de Solohov“. In epoca apusa a Telejurnalului, omul nostru se plimba cu antena in spate, noaptea, pe bloc, ca sa gaseasca un loc bun de prins bulgarii. Cauta pana spre dimineata cand il prindeau ei pe el :

.

“- ‘Naseara. Sint  ‘lutonier Netoiu. Ce faci tovarase, noaptea, pe bloc ?
-Ce sa fac…Caut un loc de pus bradul !
-Acum, in mijlocul verii?
-Pai, facem repetitie ca la iarna e ziua  scurta!”

In schimb, pe vremea aceea era bine ca nu-l intreba nimeni de sanatate pe microbistul nostru. Putea sa mearga la stadion imbracat casual, iarna in sandale si vara cu galosi de ploaie pentru ca si asa nu se gaseau umbrele. Avea voie. Nu i se permitea, totusi, sa strige : “Hai Steaua!”  daca trebuia sa bata Dinamo si invers. Nu putea striga nici  “Hai Dinamo!” daca juca Rapid cu Steaua. Militia nu gusta glumele seci. Chiar daca rezultatul se stia dinainte, oamenii pariau la Pronosport pe italieni sau pariau pe bostan si floare ori “Ochii lui Dobrin”, la kil. Toti stiau ca Dudu Georgescu va da 5 goluri cu fruntea si unul cu ceafa. Cu toate acestea, suspansul era mare. Nu puteai ghici coltul in care se arunca portarul si nici minutul in care se inscria. Suporterul venea la stadion cu ce dorea muschii lui si sufletul nevestei. Putea sa vina cu tramvaiul 14 (pe scara) sau cu o tescovina in sticla de cuic. El nu cumpara bilet decat in sistem leasing. Era ori elev la scoala de subofiteri, cand isi lua cascheta de la paza contractuala, ori pensionar si intrau 8 pe bilet, cand accesul se facea pe poarta unde se ducea gunoiul.

In zilele noastre, lucrurile stau exact pe dos. Lui, iubitorului de fotbal, nu i se mai acorda respectul de altadata. Acum poate sa se plimbe cu antena in spate, pe bloc, un campionat intreg. Nu il baga nimeni in seama. In cel mai rau caz, suna vecinul de la 4,  la 112. La stadion, omul nostru nu mai poate sa vina cum vrea el. Nu mai poarta sandale pentru ca jandarmii au bocanci din Kosovo. Poate sa strige ce vrea daca e vara, chiar si : “Toti copiii stie, Gigi e la Eforie!” pentru ca legea lu’ Dragomir nu se aplica si nici cartelele electrice nu au curent, inca. Nu are voie sa strige, in schimb, lozinci de genul: “Basescu si mafiotii, ne-au furat din bip, chilotii!“, pentru ca acum se poarta tanga chinezeasca in format de criza si egari. Acum, nu se mai cunoaste dinainte numarul de goluri care se vor inscrie . Se stie doar cine castiga si cat a costat. Conform stenograme.  Poti sa pariezi linistit. Pe cursele de neveste fugarite din Islanda sau pe campionatul de curling cu damigene din Rusia.

Daca inainte, pe teren, erau doar jucatorii si arbitrii, acum poate intra oricine. Trebuie doar sa sari un gard si sa ai cocoasa tabacita. Daca atunci, in vremurile acelea, suporterul venea la stadion cu tramvaiul 14, acum vine elegant, cu jandarmeria. In buzunar nu mai are nimic dar nu il scutura nimeni de “praf”. Doar de brichete. Daca inainte era stadionul plin, acum, ca sa vezi meciul la prima carciuma pentru ca nu ai lighean pe casa, iti trebuie abonament. Si ar mai fi multe alte binecuvantari ale vremurilor moderne de care are parte impatimitul jocului de fotbal. Nu putem sa incheiem acest adevarat imn de slava adus suporterului, aceasta gingasa si totodata naravasa fiinta a zilelor noastre, decat prin frumoasele versuri care-i sunt dedicate (si) de poetul national inca din secolul trecut:

Tu ramai la toate rece ,
Ce e gol, ca golul trece,
Te intreaba si socoate
Ce e rau si ce e bine,
Toate-s vechi si noua, toate:
“Fotbal trece,  fotbal vine !”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: