Fotbalul care ne uneste, fotbalul care ne desparte

U m b r a __ r a z b o i u l u i. Trebuie sa stim pentru a nu repeta greselile trecutului. Trebuie sa nu repetam greselile pentru ca stim de unde au pornit. Evenimentele  urmatoare s-au intamplat in vremurile acestea. ”Razboiul fotbalului” sau ”Razboiul celor 100 de ore” dintre doua tari din America Centrala este un episod regretabil, contemporan multora dintre noi. Tarile beligerante:  El Salvador si Honduras. Anul de incepere al conflictului: 1969. De fapt, lucrurile cu adevarat importante care au stat la baza declansarii ostilitatilor au fost:  migratia ilegala, comertul si disputa asupra unor zone din apropierea granitei comune. Disensiunile au ajuns la un punct culminant in
timpul calificarilor pentru Cupa Mondiala. Acestea se disputau in sistem play-off, cel mai bun din trei partide. Primul meci s-a desfasurat la Tegucicalpa. Scor: 1-o pentru Honduras. Au avut loc incidente minore in tribune. Lucrurile s-au agravat in retur,insa, la San Salvador. Jucatorii din Honduras nu au putut sa doarma in noaptea premergatoare meciului din cauza fanilor echipei adverse. S-au petrecut incidente de strada,  s-au spart geamurile hotelului,   s-a       aruncat in camerele fotbalistilor cu oua clocite si sobolani morti. Steagul Hondurasului a fost ars in centrul capitalei. Dupa ce echipa sa a pierdut a doua zi meciul cu 3-0, antrenorul Mario Griffin declara: ”Mintea noastra era la cum sa scapam vii. Am fost norocosi ca am pierdut!”. Tensiunea a crescut foarte mult dupa al treilea meci decisiv, in Mexico. Pe 27 iunie, ziua meciului, Honduras a intrerupt relatiile diplomatice cu El Salvador. Meciul s-a incheiat dupa prelungiri, cu victoria celor din El Salvador. Ulterior, la Cupa Mondiala din 1970, a pierdut toate meciurile fara sa inscrie. Pe 14 iulie, El Salvador a invadat Hondurasul. Pana in momentul in care OAS (Organizatia Statelor Americane) a negociat (pe 20 iulie)  o incetare a focului, murisera 2000 de oameni si au rezultat 100.000 de refugiati. Trupele cotropitoare au fost infrante in august dar un acord de pace s-a incheiat abia peste 11 ani. In perioada 1980-1992, un razboi civil distrugator a devastat El Salvador. De-abia dupa aceasta perioada, Curtea Internationala de Justitie a dat un verdict definitiv in privinta teritoriilor in disputa.

L u m i n a__ r a t i u n i i. Biafra este o regiune secesionista situata in sudul Nigeriei, care a existat ca o entitate separata intre 30 mai 1967 si 15 ianuarie 1970. In aceasta perioada, zona s-a aflat in razboi permanent. Au murit in conflict sute de mii, poate milioane de oameni. Cu toate acestea, in mijlocul razboiului a avut loc un armistitiu de doua zile pentru a se putea urmari meciul demonstrativ de fotbal la care a participat formatia braziliana FC  Santos, cu marele Pele in echipa…

Intre umbra razboiului si lumina ratiunii exista nuante care de multe ori ne scapa. Politicienilor din lumea intreaga nu ar trebui sa le fie straine. Imaginile cu irakieni tragand focuri de arma in aer intre doua atentate sinucigase, bucurandu-se pentru victoria tarii lor impotriva Australiei la Cupa Asiei, primul meci de fotbal intre o reprezentativa a Iordaniei cu cea a teritoriilor Gaza si Cisiordania, denumita ‘Palestina’, sunt un motiv de reflexie. Fotbalul a incetat sa fie un sport. Poate fi un fenomen care angreneaza popoare .

Leave a comment