Thassos- insula de smarald (II)


Blog participant la campania Bloggers Unite for Human Rights

(“Autostrada cu maci”-Grecia ) .Am ramas dator cu cateva date despre modul in care se ajunge in Insula Thassos, situata atat de aproape de noi ,si alte lucruri “lumesti” legate de acest colt de rai . Din Bucuresti pana in portul Keramoti din care se face imbarcarea pe ferry-boat sunt aproximativ 800 de km. Se traverseaza Bulgaria pe ruta Ruse-Stara Zagora-Svilengrad ( aprox.360 km pana la punctul de frontiera cu Grecia ). Intre Ruse si Haskovo se circula pe drum european iar de acolo pana la frontiera cu Grecia ,pe autostrada . Atentie la limitarile de viteza afisate prin tufisuri sau dupa copaci .Pe sectorul de autostrada se pot intalni si 12 radare ,in zilele bune .

(“Paradise Beach”,ca-n Paradis) Politistii din Bulgaria, inclusiv cei de la capatul podului “prieteniei”, seamana foarte mult cu militienii nostri .Reactioneaza pozitiv la gestul reflex de a baga mana in buzunar .Drumurile sunt bune dar indicatoarele de pe margine sunt rare .In Grecia ,intre Svilengrad (Ormenio) si Keramoti (dupa Xanthi se face stanga din autostrada) sunt aproximativ 360 de km.Se poate innopta in localitatile prin apropierea carora trece autostrada de o calitate exceptionala :Orestiada (4 hoteluri de 2 si trei stele)-22 000 loc., oras fondat in 1923 ,Didimoticho -orasel cu vestigii antice si un muzeu de istorie cu exponate de o calitate deosebita (inclusiv un bust din aur masiv al Imparatului Traian, aici fiind locul de nastere al sotiei sale), Alexandroupolis- primul port intalnit in drum ,la Marea Egee (aici exista multe hoteluri, pentru toate buzunarele ).

(Golden Beach- Panagia) Vamesii bulgari si mai ales cei greci sunt extrem de amabili. Efectiv, cu buletinul, se trece fluierand prin vama .Fluierand sirtaki sau Simfonia a IX-a, dupa caz , ureche si dispozitie .In Bulgaria se cumpara o vigneta de aprox.10 euro . Preturile , in Grecia, sunt comparabile cu ale noastre , atat la mancare cat si la cazare .Pe insula, de exemplu, o bere Amstel costa 2,5 euro la taverna , cu 7 euro se mananca un platou de fructe de mare .O bere , in supermarket-uri (care , de fapt, sunt mini-pico-market-uri) costa exact 0,91 euro . In sezon, exista mici diferente la preturile pentru cazare .Am dat exemplul cu berea si nu pe cel cu sarmalele (in Limeria -capitala-chelnerii te imbie in romaneste cu acest fel de mancare pentru numai 6 euro , exclus TVA sau ciubuc ) pentru ca turistii de pe acolo cu asta se ocupa , zilnic .Cu berea .

(Golden Beach :cautand aur ,la propriu) Ca o curiozitate , in legatura cu preturile de pe insula :am facut un plin de motorina, la o statie situata in partea sudica a Thassos-ului, la un pret mai mic decat l-am fi facut in Romania .No comment. Alte amanunte :pe Internet . Cu G.Earth am vizualizat toata insula si am identificat pana si culoarea apei din piscina de langa hotelul in care am fost cazati . Efharisto , adiosas Thassos !Restul este tacere, minune , Paradis, curatenie, respect, culoare, viata, binecuvantare, smarald aruncat de zei in mare, legenda, piosenie….

(Un pescarus de Thassos gustand din cozonacul de Boromir)

P.S.Aceasta postare va trece in “privat” dupa o scurta perioada de afisare in “public”.

Copierea fotografiilor cuprinse in aceasta postare este interzisa .


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: