ULTIMUL IMPARAT

Jean-Bedel Bokassa. S-a nascut in 1921, in sudul statului Congo. Facea parte dntr-un trib de agricultori de la marginea junglei. Ramas orfan de mic, a fost crescut de rudele sale . Printre acestea se numarau si inalti reprezentanti ai administratiei centrale de la Kinshasa .Ulterior, dupa o scurta cariera in armata, sustinut de serviciile secrete franceze, organizeaza o lovitura de stat impotriva unchiului sau. La scurt timp , se proclama presedinte pe viata. Este de notorietate sustinerea pe care a avut-o din partea lui D’Estaing, cu care organiza vanatori grandioase ,dar si a americanilor, interesati in exploatarea zacamintelor de uraniu si diamante. Devine unul dintre cei mai cruzi dictatori si supravietuieste numeroaselor incercari de lovitura de stat. Inca din timpul vietii se inscrie in randul tiranilor sangerosi ai omenirii . Cu toate acestea ,Bokassa se declara, crestin fiind ,”Cel de-al 13-lea Apostol” si cel mai apropiat prieten al Papei !. Se proclama chiar si “Imparat” , in 1976, cheltuind, numai cu aceasta ocazie, jumatate din bugetul tarii. In scurt timp isi pierde sustinerea externa, este inlaturat si condamnat la moarte, acuzat fiind de crime si chiar canibalism. Pedeapsa a fost comutata la presiunile Frantei in inchisoare pe viata. Moare in 1996. Acesta a fost “ultimul imparat”. De aici, intervine medicina. Care este, oare , patologia acestor cazuri deloc putine in analele istoriei moderne si contemporane ?…

.
Odata ajunsi atotputernici, boala discreta se insinueaza rapid. Astfel de oameni , neinzestrati cu un fond psihic solid ,nu se mai fac bine niciodata. Ei nu isi dau seama ca sufera iar afectiunea lor devine din ce in ce mai grava. Nimeni nu ii mai poate ajuta. Nici un consilier, nici un prieten, nici un medic. Toti se transforma in dusmani. La fel ca detinutii in celula, ei traiesc intr-o recluziune din ce in ce mai crunta. Zidurile care nu ii lasa sa vada realitatea sunt formate din garzile de corp care le dau senzatia de siguranta, din apropiatii care nu au curaj sa ii infrunte, din oamenii necajiti care asteapta un ajutor de oriunde . Acestia sunt si sustinatorii neconditionati ai stapanului lor, in prima faza .De fapt, paravanul care ii desparte de realitate le face din ce in ce mai rau, duce la acutizarea problemelor cu care “unicii’ se confrunta . In general, istoria ne-o arata ,sfarsitul “atotputernicilor” este tragic dar si violent. In orice caz, celebru, asa cum a fost si viata lor. Desi cunoastem din carti numeroase exemple la limita medicinei ajunse in alcovul puterii ,nimeni nu a gasit inca si solutia de a deschide mintile oamenilor inainte ca liderul salvator sa se transforme in despot .Desigur, numai medicina da solutii. Istoria, in schimb, ne avertizeaza ca se poate repeta orice, oricand si oriunde. De cele mai multe ori ,poporul se trezeste tarziu .

.
In cazul nostru , al romanilor, avem si confirmarea faptului ca tirania ia sfarsit , de cele mai multe ori , prost .Mamaliga explodeaza cu furie. O furie ce provine din constiinta faptului ca am fost pacaliti prea mult timp si de prea multe ori .O intrebare framanta medicii si istoricii zilelor noastre. Oare vom avea parte si noi de un alt ultim “imparat” sau, poate , chiar avem unul printre noi si nu ne dam seama ? Ganditi-va putin: Jean Bedel “al 13-lea Apostol” , va suna cumva familial ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: