Gulas

Pentru ca asta mai lipsea de pe blogul meu si acum e foame mare ,va propun o
reteta pentru locul I in retur , pe care am primit-o de la varul meu din Cluj –
Semedo,cumnatul lui Jose, finul lui Muresan . Se folosesc muschi lusitani cu piele si
os romanesc . Se introduc in cantonament , unde se fragezesc si se toaca marunt
pana iese untul din ei . Daca nu sunt uscati suficient se zvanta , se lasa 5 minute ,
dupa care degeaba se stoarce pentru ca nu mai are ce sa mai iasa. Cand s-au racit ,
se spala cu dusul ca e mai spornic sau cu furtunul pentru ca e traditional. Daca sunt
mai multi la masa, in cantonament, inchiriati o tulumba…
—–
Se pot stropi si cu vin rosu pana se inabusa dar sa nu o ia pe ulei. Se analizeaza
atent, si pe fata si pe dos, daca sunt rumeni .Daca nu mai tresar, se impaneaza cu
doi-trei catei dar de usturoi , sa nu maraie . Se pun pe cantar , sa se vada cat au
scazut, daca au lasat grasime . Daca nu sunt caliti suficient , mai ales ardeiul gras
Fabbiani , se baga la sauna , respectiv la dunstuit (regionalism) , si se framanta
pana ramane de doua degete pe fund sau invata romaneste .Daca nu zice nimic, se
verifica daca are galustile in gura. In cazul in care mai are bulion in compozitie ,
se fierbe in suc propriu cu Boya , dar in acest caz nu se mai pune vin , ca e destul…
——
Dupa ce (ca) au fost tinuti o noapte in apa dintr-o fantana parasita , se dau in
clocot si se mai arunca in trei ape . In acest stadiu , muschii ar trebui sa aiba un
aspect rosietic-vinetiu , fara irizatii . Acum e momentul !. Se freaca cu paprika
peste tot , pana fac spuma . Se agita mereu, in acest timp , pana se produce o
bolboroseala si nu mai sare de nici un fel. Daca va e mila, le dati putin zahar. Acum,
gata !. Trebuie sa arate ca niste legume . Muschii au prins crusta, se ofilesc si cad…
A venit toamna . Sunt pe primul loc !.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: