Umbland “pe langa” Europa

La noi este toamnă, o toamnă numai bună pentru călătorii. Mulţi vecini de-ai noştri, cetăţeni europeni, au auzit de români pe la buletinele lor de ştiri mondene, dar nu cunosc, în realitate, de unde (pro)venim. Ca să vorbim în termeni ornitologici autumnali, nu cunosc traseele noastre de migraţie, locurile noastre de cuibărit, dacă suntem omnivori sau vivipari ori dacă avem dinţi pe cioc. Pentru mulţi locuitori ai Europei de Vest,  geografia şi ornitologia nu au niciun rost. Probabil, pentru că ei sunt mai domestici decât rudele lor din est.  Noi umblăm, nu ne jucăm .  De la Vasile Pârvan
şi Dimitrie Cantemir, tot mişunăm pe lângă casa noastră. Astfel,  suedezii, finlandezii, olandezii au cunoştinţă, deja, de existenţa românilor, dar nu ştiu cum am apărut în viaţa lor, de unde, de ce  şi din ce ne tragem. Odată se pomenesc cu noi pe cap şi rămân şocaţi! Iar asta, se întâmplă şi datorită ignoranţei lor proverbiale, pentru că ei nu au habar de geografie. La noi e toamnă, acum. La ei, e toamna naibii !.  Inundaţiile şi vijeliile fac prăpăd. Şi, ce-ar vrea ignoranţii ăştia din Vest, să stăm numai noi sub apă tot anul ? Nu se poate. Puneti măna pe carte, europeni needucaţi, şi mai lăsaţi carnavalul, berea şi hamburgerul !

Dacă ar şti, măcar, încotro e Polul Sud (nici noi nu ştim, dar ajungem şi acolo, nicio problemă, bine că avem buletin, pinguini să fie), danezul sau norvegianul ar deduce pe baze ştiinţifice că noi nu apărem subit, fără ocolişuri sau neanunţaţi, direct în inima târgului, ca TGV-ul sau aurora boreală. Noi umblăm şi trăim, de regulă şi de când ne ştim,  “alături de…”, “în proximitatea…”, “pe lângă…”. Mai precis, pe lângă Milano, pe lângă Florenţa, Roma, Valencia, Castellon. De multe ori şi din ce în ce mai des, aflăm din tabloidele europene că românii îşi fac curaj şi apar  chiar pe lângă Colloseum, Domul din Milano, Turnul Eiffel, pe lângă staţiile de metrou din Londra, ba chiar, pe lângă portofele, geamantane, bancomate, lacuri cu lebede şi Fontana di Trevi, cu marunţişul ei de criză, aruncat neglijent pe fundul apei. Artiştii, mai ales cei lirici, firi rebele şi nestatornice, trag din greu după ei violoncelul şi ţambalul cu corzi sărite, pe malurile Tamisei, sau pot fi zăriţi ciugulind ghitara prin Piaţa San Marco, la porumbei. Rudele lor, artiştii plastici,  sunt talentate  statui de piatră,  în Monaco, şi ciocănesc statuile de bronz originale din Amsterdam, să îşi dea seama dacă merită banii.

Cu toate acestea, cei mai mulţi români, deşi nu s-ar putea spune despre ei că au vocaţie migratoare organizată, de grup, ,  poti fi întâlniţi umblând în pâlcuri, de capul lor, teleleu, hai-hui sau…în “doru’ lelii”, cum se spune pe la noi. Firi zglobii şi romantice, dornici de aventură şi cunoaştere, popor vesel, s-au aciuat pe lângă plantaţiile de căpşuni din sudul Spaniei şi familiile de pensionari, din Italia. Puţină lume ştie că românii, terminându-şi treaba pe acasă cu Canalul sau Casa Poporului, se întorc către  natură şi aventură, la semenii lor mai în vârstă. De fapt, romănii au fost mai mereu, iar acum parcă mai mult decât altădată ,un popor cu veleităţi  fitoterapeutice  şi voluntar, gata oricând pentru a ajuta bătrânii Europei să treacă strada şi să le prepare, din teiul adus de acasă, o licoare cu virtuţi medicinale cât mai sedative. Căpşunile, în schimb, conţin cantităţi mari de pectină şi azulee. E drept că bătrânii din Italia nu conţin prea mult. Dar nouă ne ajunge. Pentru a umbla pe acolo, pe lângă Europa şi în inima ei,  trebuie să ştii geografie. Românii sunt tobă. Să nu uităm că la noi, în clasa a şaptea,  se învaţă despre Zimbabwe. De-aia nici nu prea vezi români umblând pe acolo. Apropo. Pentru Revelion, agenţia noastră turistică are bilete la ofertă, jumătate de preţ,  numai dus,  pentru noul tărâm al făgăduinţei, Dubay. Ştiti voi, petrol, Burj al Arab, dolari, cămile, alea-alea… Noi vă urăm, de pe acum, bon voiaj, ale franse, salamalecu şi  să nu uitaţi contrabasu’ !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: