Dor de Pittis

Am avut minunata sansa de a sta in preajma domnului Pittis cateva ore. Era o zi ploioasa de toamna, in noiembrie “87. Ploua asa cum avea sa se intample  si in ziua inmormantarii sale…

Trebuia sa particip la un spectacol pe platforma Magurele, la Facultatea de Fizica. Era frig si intuneric. S-au spus multe in acea seara de neuitat pentru mine, atat pe scena cat si in culise. Noi, grupul satiric al Universitatii, stiam ca in fieful lui Valentin mana securistilor nu era atat de ferma. Tovarasul Ursache de la UASCR (in prezent la PSD), care ne superviza activitatea, fost coleg cu un alt tovaras celebru, Copos, era plecat in teritoriu. Mi-l amintesc pe domnul Pittis care, dupa ce a iesit de pe scena unde a interpretat cateva poezii, a si cantat alaturi de Mircea Vintila, a aparut transfigurat in culise si a rostit pe un ton inconfundabil: ”A fost un regal in seara asta !”. Intr-adevar, spectatorii au fost calzi desi in sala erau aproape zero grade si nu erau aprinse decat 2 becuri.

Sunt cel mai frumos din orasul acesta” a rasunat incredibil intr-o sala fara sonorizare. Am si acum in urechi timbrul acela unic. Ceea ce l-a impresionat foarte mult pe maestru a fost faptul ca in acel loc se putea simti mai liber decat pe scena teatrului unde era angajat. Pentru Pittis, libertatea era valoarea suprema. Atunci am aflat ca prietenii il alintau strigandu-l “Motu’”. Apropo de lentoarea in exprimare a stramosilor sai, ne-a interpretat magistral in culise bancul cu ardelenii care nu puteau face planul la recoltat melci pentru ca acestia o zbugheau prea repede in tufisuri. Noaptea, tarziu, ne-am despartit in fata Facultatii de Drept, in intuneric si ploaie. In loc de la revedere, am baut cu totii dintr-o sticla de palinca. De atunci, nu l-am mai intalnit pe Motu’, pe cel caruia ii era atat de draga viata…

———————-

Ploaia de la inmormantarea sa mi-a adus aminte de acest episod. I-a parut rau ca a plecat fara sa ne mai spuna macar o data cat de important este sa fii liber.
Dumnezeu sa-l ierte!

Advertisements

6 Responses

  1. Pe mine m-a facut un user de pe mysport ipocrit ca am scris pe blog “deja il regret pe Florian Pittis”, te invit sa vezi ce am scris, printre randuri am publicat si poezia pe care Adrian Paunescu i-a dedicat-o lui Florian…

  2. Frumos….trist. Dumnezeu sa-l odihneasca!

  3. intr-adevar emotionant…un artist adevarat un om extraordinar pentru cultura romaneasca…..libertatea pt el reprezenta tot….multumim pentru tot domnule Pittis nu va vom uita niciodata….o pierdere mare pentru Romania..pakt este ca nu vine nimeni din spate sa aline durerea disparitiilor valorilor nationale DUMNEZEU SA VA IERTE!!!!

  4. Pacat ca marii artisti mor asa de devreme si abia cand nu mai sunt ne dam seama ca ne lipsesc.ADIO DOMNULE FLORIAN PITTIS si o dedicatie pentru totii fanii sai Tambourine man cantata cu acel glas inconfundabil.Dar el nu mai este printre noi ca sa se bucure de tot ce inseamna libertatea si asta imi aminteste ca tot ce este viata e”Vanare de vant”!

  5. A disparut un simbol al nazuintelor noastre de libertate si normalitate, intr-o perioadacand aveam foarte mare nevoie de asa ceva.A stiut mereu sa creeze acea stare de spirit care sa ne transpuna intr-un vis al dointelor neamplinite,o fata Morgana efemera.Vei ramane vesnic in sufletele generatiei noastre chinuite de un regim totalitar.Propun ca in semn de omagiu pentru cel care afost,Dl. Copos sa cumpere pentru stadion o tabela electronica performanta ,iar inaintea fiecarui meci sa fie difuzat clipul Antenei 1 cu imnul Rapidului cantat de jucatori si cu Motu solist.Asa il vom vedea mereu si nu il vom uita.Dormi in pace Motu.

  6. Welcome to JamaicaVacation.com, All-Inclusive Caribbean Vacation Resort Packages…

    Useful, thank you!…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: